Blog

Narodna bašta

Na inicijativu brigadnog generala Mihajla Mihaljevića mala zelena površina na obodu grada uređena je 1829 godine, u pravu zelenu oazu i najveći park u Pančevu. Od tog dana Narodna bašta postaje omiljeno šetalište i prostor za boravak u prirodi. .

Svoj procvat park doživljava u vreme pripreme i održavanja „Velike zanatlijske i poljoprivredne izložbe Pančeva i okoline“ od 15-tog avgusta do 15-tog septembra1905. godine. Međunarodnu izložbu posetilo je čak 104.080 posetilaca

Od 2008. godine, započeta je rekonstrukcija parka, koji je tokom devedesetih godina dosta ruiniran. Velikim zalaganjem JKP „Zelenilo„ Narodna bašta doživljava potpunu renesansu. Uređene su pešačke staze, igrališta za decu, kafe-galerija, sprave za rekreaciju, rekonstruisan paviljon u kome se održavaju koncerti i kulturni programi tokom leta. Na površini od 15 hektara nalazi se oko 2000 stabala, među kojima dominiraju: lipe (Tilia sp.), javori (Acer sp.), divljikesten (Aesculus hippocastanum), mečija leska (Corylus colurna) i druge. Primerci odraslih crnih borova (Pinus nigra), crnog oraha (Juglans nigra), običnog oraha(Juglans regia) i vrba (Salix sp.) dali su poseban pečat novonastaloj parkovskoj površini.Narodna bašta je mesto puno cveća, živopisnih hortiskulptura, mesto dečije graje i prostor u kome se u letnjim noćima uz prijatno osvetljenje kandelabara, svira muzika u paviljonu.Park se od svog postanka menjao više puta, ali jedini živi svedoci jesu stari hrastovi lužnjaci (Quercus robur), u čijoj senci se već dva veka igraju ovdašnja deca.Najstarije drvo u parku se nalazi nadomak dečijeg igrališta u neposrednoj blizini kafe-galerije, i smatra se da je ostatak nekadašnje šume od koje je park nastao.

Tako uređena Narodna bašta nastavila je da neguje tradiciju glavnog izletišta i mesta za boravak u prirodi i postala jedan od najlepših parkova u zemlji rado posećeno i od stanovnika drugih gradova.

Leave a Comment

Upoznajte okolinu